Senatorii îi fac o surpriză ministrului Justiției. Modificarea esențială din ordonanța pentru scriitorii din pușcării

Senatorii îi fac o surpriză ministrului Justiției. Modificarea esențială din ordonanța pentru scriitorii din pușcării
Publicat: 11/10/2016, 20:08
Actualizat: 26/03/2019, 03:06

„Eu nu spun că pentru o lucrare cu adevărat științifică se transpiră cu sânge, ceea ce se și face, dar nici nu pot să cad în extrema ordonanței să spun: 20 de zile pentru un profesor universitar care a stat cinci zile după gratii și a scris cinci lucrări. Nu se poate. Este o nedreptate ce face ordonanța. De aceea facem un compromis. După părerea mea e puțin, dar e părerea mea. Cel puțin 20 de zile pentru fiecare lucrare științifică”, a declarat Ioan Chelaru, membru al Comisiei juridice și vicepreședinte PSD al Senatului.

Potrivit unui amendament adoptat de Comisia pentru drepturile omului, pentru fiecare lucrare științifică scrisă sau invenție realizată se acordă o reducere de 20 de zile, față de 20 de zile reducere a pedepsei, indiferent de numărul lucrărilor științifice scrise, așa cum era stipulat în textul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 24/2016.

Senatul este primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind for decizional.

La rândul său, președintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, a spus că nu este de acord ca cineva care muncește mai mult să primească tot 20 de lei, la fel ca unul care a muncit mai puțin. „Cred că nici în cazul ăsta nu putem să-i uniformizăm pe toți”, a susținut Boboc.

Supus la vot, raportul de aprobare cu amendamentul propus de Comisia pentru drepturile omului a obținut unanimitatea membrilor prezenți.

Ce modificări adusese guvernul

Ordonanța care prevede că lucrările științifice publicate sau invențiile și inovațiile brevetate de către un condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de numărul acestora, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, a intrat în vigoare la finalul lui august.

Noile proceduri privind elaborarea, în penitenciare, a lucrărilor științifice și invențiilor brevetate, precum și a validării caracterului științific al acestora sunt prevăzute într-o ordonanță de urgență care a fost adoptată pe 28 iunie în ședința Executivului și care intră în vigoare miercuri, 31 august.

„În cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate de către o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de numărul acestora, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite”, potrivit unui comunicat emis de Guvern pe 28 iunie.

Actul normativ introduce de asemenea o nouă procedură a elaborării, în penitenciare, a lucrărilor științifice și invențiilor brevetate și a validării acestora.

„Caracterul științific al lucrărilor elaborate de către deținuți este stabilit, potrivit dispozițiilor legale de drept comun, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice, cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării. Brevetarea invențiilor se realizează de către Oficiliul de Stat pentru Invenții și Mărci. Pe durata elaborării de lucrări științifice sau de invenții pot fi desfășurate activități lucrative, fără ca acestea să se suprapună și fără ca, însumată, durata desfășurării tuturor acestor activități să depășească durata prevăzută în legislația muncii”, se precizează în textul ordonanței de urgență.

Lucrările științifice se pot elabora numai în domeniile și specializările universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare.

În cazul lucrărilor științifice sau invențiilor brevetate realizate în colaborare, numărul zilelor considerate ca executate se împart proporțional la numărul de coautori, iar dacă mai mulți coautori sunt persoane private de libertate, procedura se aplică în mod individual fiecărui coautor.

„După validarea caracterului științific al lucrării, respectiv brevetarea invenției, Comisia pentru liberare condiționată sesizată potrivit legii în vederea analizării acordării zilelor considerate ca executate, ia la cunoștință de acordarea caracterului științific, respectiv brevetarea invenției, și verifică respectarea procedurii de elaborare a lucrării științifice publicate, respectiv invenției brevetate. O nouă solicitare pentru elaborarea unei alte lucrări științifice sau invenții se poate formula doar după finalizarea lucrării anterioare”, potrivit comunicatului emis de Executiv.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) a dat aviz favorabil, tot pe 28 iunie, pentru proiectul de ordonanță propus de Ministerul Justiției în cazul deținuților care scriu cărți, dar cu observația ca aceștia să obțină 20 de zile pentru fiecare lucrare științifică.

OUG vine în condițiile în care prevederile privind reducerea pedepselor pentru „scriitorii” din penitenciare au fost suspendate la începutul anului.

Decizia a fost luată de Executiv când s-a constatat un abuz de drept, având în vedere că persoane condamnate au obținut reduceri substanțiale ale pedepselor aplicate, cu consecința accederii mai rapide la beneficiile liberării condiționate și, cumulativ, prin elaborarea uneia sau chiar a mai multor lucrări științifice, formalizând și golind de conținut aceste dispoziții legale.

Evoluția elaborării de lucrări științifice de către persoanele condamnate a fost, potrivit statisticilor Administrației Naționale a Penitenciarelor, de 0 lucrări în 2006, 4 lucrări în 2007, 2 lucrări în 2008, 6 lucrări în 2009, 3 lucrări în 2010 și 2011, 6 lucrări în 2012, 14 lucrări în 2013, 89 lucrări (cu 50 de autori) în 2014 și 337 lucrări (cu 165 de autori) în 2015.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows